WELCOME TO THE VANHA PAUKKU ARTIST RESIDENCY PROGRAM’S WEBSITES

Our mission in Vanha Paukku artist residency program is to provide each artist a quality experience and an opportunity to concentrate on their work and develope themselves as artists. Our residency operates in Vanha Paukku Cultural Centre, so collaborations with local artist, professionals and institutes in the area are possible.

WHO WE ARE

Cultural Centre Vanha Paukku is an art and culture center located in Lapua, Finland. We welcome artists from all disciplines to join our residency. Cultural Centre Vanha Paukku is a center for culture and entrepreneurship unique both by its surroundings as well by its history.

The center is located next to the Lapuanjoki-river, and it is developed from old factory buildings. The area has now several galleries and museums, the town library, shops and offices as well as a cafeteria, a movie theatre, the Music Institute, the Adult Education Centre and the Lyijylanka – creative community. All functioning within the premises. During the summer, there is also a river boat that takes its passengers on a cruise through the history and the surroundings of the area. The cultural center is established in 1997. The artist residency program has started in 2015.

ABOUT LAPUA

Lapua is a small city of 14 500 residents. We have peaceful atmosphere and beautiful nature around us. We offer international artist quietude to work with creativity that follows living in this serene environment.

Tapahtumia, happenings at the residency:

Taiteilijaresidenssin iltamat, 2.4.2020 klo 17:00-19:00 – PERUTTU – CANCELLED

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin iltamissa on mahdollisuus tavata kevään taiteilijoitamme, joita ovat Etelä-Koreasta saapuneet Park Jin-Song (graafinen suunnittelija, tekstiilisuunnittelu), Da Yeon-Jang (keramiikka) sekä Uudesta-Seelannista saapunut Kate Costello (kuvittaja).

Ohjelma:
17:00-17:30 aloituskahvit ja vapaata keskustelua
17:30-18:30 taiteilijat esittäytyvät
18:30-19:00 vapaata keskustelua

Iltamiin saa tulla ja mennä vapaasti! Tervetuloa rohkeasti mukaan! Iltamat pidetään Lyijylankaosaston alakerrassa Vanhan Paukun kulttuurikeskuksella.

Tiikeri – residenssiteos1, 16.-22.3.2020 – VAIN LIVESTREAM – ONLY LIVESTREAM

Tiikeri on Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin maaliskuun vieraan, sirkustaiteilija Milla Jarkon, oleileva sirkusperformanssi, joka tapahtuu Lapuan kulttuurikeskuksen alueella ennaltamäärittämättömissä paikoissa 16.-22.3.2020. Jokaisen esityspäivän alussa taiteilijan tulevasta sijainnista annetaan vinkki Lyijylankaosaston somessa.

Ilmestymiset ovat oleilevia sirkusperformansseja -tekoja ja -käyntejä, jotka muotoutuvat käsillä olevasta hetkestä. Performanssit käyttävät apunaan esittävän taiteen keinoja, kuten ilma-akrobatiaa sekä muita kehollisia mahdollisuuksia. Hajeita, raitoja, käsiä, korvia, sydänkäyriä, suuta, rajoja, karvoja, sinua, minua, sisäelimiä, kolmea silmää, anturoita, operaattoreita, oranssimustaa kakkaa ja tuulipukuja..

Projektin ensimmäinen osa Tiikeri esiesitys 1 eli mennyt elämä grauh tapahtui sirkustaiteilijan silloisessa yksiössä joulukuussa 2019, Helsingissä. Esitys myös livestreamattiin Milla Jarkon taiteilijasivulla Facebookissa. Nyt on vuoro julkisemman tilan: Millaista olemista, muuntumista, tapahtumista se ehdottaa?

Tuuhono: liikettä ja tekstiä yhdistävä performanssi Lapuan Taidemuseolla, 19.12.2019 klo 17:00

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin joulukuun taiteilija, Uudesta-Seelannista saapunut teatterintekijä Noa Campbell, esittää Tuuhono-performanssin Lapuan Taidemuseolla torstaina 19.12. klo 17:00. Esityksen kesto noin 20 minuuttia. Vapaa pääsy.

Lapualle saavuttuaan Noa kävi katsomassa Lapuan Taidemuseon tämän hetkisen näyttelyn, Susanne Lund Pangrazion Pintaan nousseet – Surfacing, ja inspiroitui niin näkemästään, että päätti työstää näyttelyä reflektoivan liikkeellisen ja tekstiä yhdistävän teatteriteoksen. Tuuhono on maorin kieltä ja tarkoittaa yhdistämistä.

Noa Campbell on Uudesta-Seelannista kotoisin oleva teatterintekijä, käsikirjoittaja ja dramaturgi. Hän edustaa Uuden-Seelannin pohjoisosan Te Rarawa ja Ngapuhi Aotearoa -heimoja.

“I found the photo achives here very interesting as many of our ancestors of Maori origin were also recorded in photography and paintings. These are very famous and treasured in New Zealand. Photos are hang in our traditional meeting houses of family that have passed on. These photos inspired the paintings by Susanne Lund Pangrazio and also resonated with my creative process. Please come and see my work in development. Arohanui Noa.” -Noa

POVAn työpaja: Keskiössä ihminen – muotokuvaus luonnonvalossa 14.12.2019 klo 10:00-13:00

Työpaja tarjoaa laajan valaisukoulutuksen, johon sisältyy luonnonvalon hallitseminen kuvaustilanteessa, täyttövalo, mies- ja naisvalo, ja valon mittaustekniikat. Ohjelmaan kuuluu myös oppimista ympäristön hyödyntämisestä- ja mallin ohjeistamisesta kuvaustilanteessa. Analysoimme yhdessä historiallisesti merkittäviä potretteja, jotka ovat tehty juuri ikkunan valoa hyödyntäen. Työpajan lopuksi pidämme kuvausharjoituksen, jossa aiemmin läpikäytyjä tekniikoita pääsee itse kokeilemaan kuvaustilanteessa.

Työpajan vetäjä on yhdysvaltalainen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja David Samuel Stern, joka saapuu Vanhan Paukun residenssitaiteilijaksi joulukuussa. Hän on pitänyt useita näyttelyitä vuodesta 2007 saakka eri puolilla Yhdysvaltoja ja opettaa valokuvausta New Yorkissa. http://davidsamuelstern.com/

Työpaja on maksuton. Imoittautuminen sähköpostiin: info@pova.fi

Portait shot on medium-format film, November 2019 in Brooklyn, NY. David Samuel Stern.

Taiteilijaresidenssin iltamat: Museonäkökulma taiteeseen, 12.12.2019 klo 17:00-19:00.

Mikä on taidemuseon näkökulma taiteeseen? Miten taide on esillä museossa ja mikä on taidemuseon tehtävä? Näistä kysymyksistä ja teemoista voi tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan residenssin nyyttäri-iltaan.

Lapuan kaupungin museoiden intendentti Sakari Hanhimäki kertoo museoammattilaisen näkökulmasta taiteeseen. Puheenvuoron pitävät myös Lapuan taidemuosen museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto sekä Nelimarkka-museon museolehtori Kirsti Ruissalo.

Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tutustua Lapuan taidemuseon näyttelyyn, Susanne Lund Pangrazion Pintaan nousseet – Surfacing, kuratoijan opastamana. Susanne oli Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin vieraana vuonna 2018.

Illassa on mahdollista tavata myös residenssin joulukuun taiteilijat, joita ovat New Yorkista saapuva valokuvaaja David Samuel Stern ja kuvataiteilija Susan E. Evans.

Iltamat klo 17-19 Vanhan Paukun kulttuurikeskuksella, Lyijylankaosastolla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on nyyttärihenkinen. Tarjolla myös kahvia ja teetä.

Taiteilijaresidenssin pikkujoulut, pe 29.11.2019 klo 17:00-19:00

Taiteilijaresidenssin pikkujouluissa on mahdollisuus tavata residenssin taiteilijoita ja tutustua Lyijylankaosaston toimintaan. Iltamat ovat avoimet kaikille. Tarjolla kahvia, teetä sekä jouluherkkuja.

Taide & mindfulness – taideterapeuttiset työpajat

Taiwanilainen kuvataiteilija ja taideterapeutiksi opiskeleva Elis Lin saapuu Lapualle pitämään Taide & Mindfulness -työpajoja, joiden tarkoituksena on kannustaa osallistujia kohtaamaan omia sisältäpäin kumpuavia tuntemuksia ja tunteita musiikin ja kuvataiteen keinoin. Prosessissa vahvistetaan hyväksyvän läsnäolon ja oman sisäisen rauhan kokemusta. Osallistujilta ei vaadita aiempaa kokemusta taiteista. Työpajat ovat maksuttomia.

Työpaja-ajat ja kohderyhmät:
to 3.10. klo 12-13.15 sekaryhmä, kurssinumero 110371
la 5.10. klo 13-15 naiset, kurssinumero 110373
ma 7.10. klo 18-20 naiset, kurssinumero 110374
ti 8.10. klo 18-20 sekaryhmä, kurssinumero 110375

Työpajojen paikkana on Lyijyolankaosaston alakerta. Osallistuminen tapahtuu Kansalaisopiston sivujen kautta. Työpajoihin tarvitaan mukaan vain rennot, joustavat vaatteet, ja mahdollinen viltti tai pusakka loppurentoutumiseen. Englanninkielentaito ei välttämätön.

ASUNNOT JA TYÖTILAT

Taiteilijaresidenssimme sisältää kaksi asuntoa 400 metrin päässä Kulttuurikeskus Vanha Paukusta. Toinen asunnoista on yksiö ja toinen kaksio. Yksiö sisältää huoneen parisängyllä, vessan, keittiön ja saunatilat. Kaksiossa on yksi makuuhuone parisängyllä, olohuone parisängyllä varustettuna, keittiö ja kylpyhuone. Majoitamme perheitä ja taiteilijaryhmiä isompaan asuntoon ja yksittäisiä taiteilijoita pienempään asuntoon.

Molemmat asunnot sisältävät sohvan, nojatuolin, keittiöpöydän tuoleineen, lipaston, pesukoneen ja tarvittavat keittiövälineet. Tarjoamme taiteilijoillemme myös lakanat, pyyhkeet ja siivousvälineet. Lemmikit ovat tervetulleita asuntoihimme.

Taiteilijoiden työtilat sijaitsevat Kulttuurikeskus Vanha Paukussa, Luovan yhteisön Lyijylankaosasto-rakennuksessa. Rakennukseen kuuluuvat alakerran toimistotilat sekä yläkerran jaettu studiotila. Taiteilijoillamme on vapaa pääsy työtiloihin ympäri vuorokauden. Me pystymme tarvittaessa järjestämään taiteilijoillemme myös tanssiin, teatteriin ja performansseihin soveltuvia työtiloja.

INTERNET: Asunnoista sekä työtiloista löytyy WiFi-yhteys.

MITÄ TAITEILIJAN KANNATTAA TUODA MUKANAAN?

Taiteilijan kannattaa tuoda mukanaan henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, erityiset ruuanlaittovälineet ja muut henkilökohtaiset tarvikkeet. Myös tarvittavat työskentelyvälineet, -tarvikkeet sekä materiaalit taiteilija hoitaa itse. Jos erityisten työskentelytarvikkeiden kuljetus Lapualle on mahdotonta, läheisistä kaupungeista löytyy taidekauppoja.

HOUSING AND WORKSPACE

Our artist residency program offers two apartments about 400 meters from the Cultural Center Vanha Paukku. We have one smaller apartment and a bigger duplex apartment. The smaller apartment has one room with a double bed, toilet, kitchen and a sauna with shower. The bigger apartment has one bedroom with a double bed and a living room also equipped with a double bed, kitchen, toilet and shower. We prefer to house families and groups in the bigger apartment.

Both apartments have a sofa, sofa chairs, a table, chairs, a cupboard or drawer, washing machine and all needed kitchen utensils. We also provide our artist with bed linen, sheets, towels and cleaning equipment. Pets are welcome at our residency.

The workspace is located at the Cultural Center in the Creative Community’s shared artist space. Our artists have 24h access to the studio. We can also arrange dance studio or theatre space if needed, and also a more private working space suitable for film editors or writing in the Lyijylanka – Creative Community’s downstairs.

INTERNET ACCESS: We have an internet connection (WiFi) at both; the apartments and the studio space.

WHAT THE ARTIST SHOULD BRING?

Their own toiletries, specific cooking stuff they can’t live without. All necessary studio tools and supplies. If special tools are needed or difficult to bring, there are art stores cities nearby.

RESIDENSSIN HAKUOHJEET

Hae mukaan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssiin lähettämällä kuvaus taiteellisesta työskentelystäsi CV:n ja työnäytteiden kera alla olevaan sähköpostiin: artist.residency@lapua.fi

Kaikki hakemukset käsitellään residenssiohjelman hallinnon puolesta. Hakijat saavat tiedon hakupäätöksestä sähköpostitse.

OSALLISTUMISMAKSUT JA –EHDOT

Residenssin osallistumismaksu kattaa asumis- ja työskentelytilan. Taiteilijat ovat vapaita valitsemaan residenssiohjelman keston viikosta kuuden kuukauden välillä.

VANHAN PAUKUN TAITEILIJARESIDENSSIN AVOIN HAKU 

Avoin haku Suomessa asuville taiteilijoille loka- ja joulukuun 2020 väliselle ajalle Vanhan Paukun taiteilijaresidenssiin!
Vanhan Paukun taiteilijaresidenssi hakee Suomessa asuvia taiteilijoita Lapuan taiteilijaresidenssiin loppuvuodelle 2020 alennetuin hinnoin. Lapualla sinulla on käytössäsi oma asunto, työpiste ja työvälineitä pimiöstä suurkuvatulostimeen. Lapua on pieni kaupunki, jossa luonto on lähellä. Lapualla sinulla on rauha työskennellä omien projektiesi parissa, mahdollisuus nauttia luonnosta ja tutustua paikallisiin taiteilijoihin niin halutessasi.

Lue lisää taiteilijaresidenssistä: https://vanhapaukku.fi/palvelut/artistresidency/
Vapaat ajat:
1.10. – 31.10. Kaksio, hinta 300€ (sopii esim. taiteilijaparille)
1.10. – 18.10. Yksiö, hinta 200€
26.10. – 22.11. Yksiö, hinta 250€
1.11. – 30.11. Kaksio, hinta 300€ (sopii esim. taiteilijaparille)
23.11. – 20.12. Yksiö, hinta 250€
1.12. – 31.12. Kaksio, hinta 300€ (sopii esim. taiteilijaparille)
Mikä haluat neuvotella residenssin aikaväliä, hinta lasketaan residenssijakson pituuden mukaan.
Hae Vanhan Paukun taiteilijaresidenssiin laittamalla vapaamuotoinen hakemus ja aikaväli, jonka tahdot olla residenssissä, alla olevaan sähköpostiin:
artist.residency@lapua.fi

OSALLISTUMISMAKSUT

450 € / kuukausi yksiössäone month in private single person flat.
650 € / kuukausi kaksiossa, asunto soveltuu pariskunnalle tai kahdelle taiteilijalle
320 € / kuukausi jaetussa asunnossa: asunnossa on kaksi makuuhuonetta, yksi työskentelyhuone, ja jaettu keittiö sekä vessa. Hinta on yhden henkilön hinta.

Osallistumismaksut ovat suurempia isommille taiteilijaryhmille ja maksuista sovitaan tapauskohtaisesti.

Residenssiohjelmaan hyväksytty taiteilija voi maksaa osallistumismaksun käteisellä saapuessaan tai laskulla kaksi viikkoa ennen residenssiohjelman alkamista. Muista pyytää lasku etukäteen.

Jos residenssiohjelmaan hyväksytty taiteilija peruuttaa osallistumisensa 14 vuorokautta ennen residenssiohjelman alkamisajankohtaa, täytyy hänen kustantaa 100% osallistumismaksusta. Mikäli taiteilija peruuttaa osallistumisensa residenssiohjelmaan 30 vuorokautta ennen residenssiohjelman alkamisajankohtaa, tulee hänen kustantaa 60% osallitumismaksusta. Lyhyen aikavälin peruutukset aiheuttavat residenssiohjelmalle haittaa sekä kustannus- että organisointipuolella ja peruutusten vuoksi on vaikea löytää taiteilijoita peruuttaneiden tilalle.

Ohjelmaan valittu taiteilija saa avaimen saapuessaan residenssiasuntoon. Taiteilijalta veloitetaan 50€ lukkojenvaihdosta, mikäli taiteilija kadottaa avaimen, eikä pysty sitä palauttamaan. Taiteilija kustantaa itse kaikki muut kustannukset sisältäen muun muassa taidevälineet, muut asumiskustannukset, ruuan sekä matkakulut.

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssi ei myönnä apurahoja tai muuta taloudellista tukea. Ohjelmaan valittu taiteilija huolehtii itse vakuutuksistaan ja kaikesta mahdollisesti aiheuttamastaan vahingosta. Taiteilija on itse vastuussa myös rahti-, kuljetus-, vakuutus- ja muista kustannuksista.

ODOTUKSET

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssillä ei ole varsinaisia odotuksia taiteilijaa kohtaan. Yleensä residenssin koordinaattori tiedustelee taiteilijalta, mikäli hän on halukas toteuttamaan taiteellista työskentelyään ympäröivän yhteisön (koulujen, kulttuuriyhteisöjen) kanssa. Edellä mainittu taiteellinen työskentely yhteisöjen kanssa ei ole pakollista vaan mahdollista.

 APPLYING TO THE RESIDENCY

If you want to apply for Vanha Paukku artist residency program, you can send your application including artist statement, CV and samples of your work to the email address: artist.residency@lapua.fi

All applications are reviewed by the board of artist residency. All applicants are informed about the decision of approval by email.

FEES AND TERMS

The residency fee covers housing and working spaces. Artists of all disciplines are encouraged to apply. Artists are free to choose to stay for as short as a week or as long as six months. The residency fee includes the apartment and the studio working space.

The residency fees are as follows:

450 € / one month in private single person flat.
650 € / one month in bigger flat suitable for two artist or a couple.
320 € / one month: one room in a shared flat suitable for two artist. Both artist will have their own private bedroom, and also one room for working (suitable for writing, editing etc.) The price is for one person.

The fees for bigger groups than two that are willing to share the bigger apartment will be discussed on a case-to-case basis. 

The artist can pay the residency fee to Vanha Paukku Artist Residency either in cash upon arrival or by online invoice two weeks before arrival to Vanha Paukku Artist Residency. Please remember to request the online invoice early enough if you need it.

If the artist has to cancel less than 14 days in advance, he or she will pay 100% of the established residency fee. If the artist cancels less than 30 days in advance he or she will pay 60% of the established residency fee. Short term cancellations put a huge strain on the resources of the organization and it is extremely difficult to find a replacement artist in Residence within 30 days.

The artist will receive the key to their apartment as well as additional keys upon his/her arrival. The artist will be charged 50€ for lock changes if he/she fails to return all keys at the end of the residency stay. The artist will pay for all other costs him/herself, e.g. art supplies, living expenses, food, travel costs and other.

Vanha Paukku Artist Residency does not give out grants or other economical support. The Artist in Residence is responsible for all insurances needed to cover the travel, stay and work of the artist at the Vanha Paukku Artist Residency. The Artist in Residence is also responsible for possible packing, shipping charges, insurance and other handling expenses of the back and forth shipping of materials or art pieces. The Artist in Residence is also responsible for the possible damage he or she has caused to the apartments and working space.

EXPECTATIONS

We have no actual expectations towards the artist. We appreciate all artists being different so usually we ask our artists to present themselves and their work to the local community (e.g. art school students, local school group). As our artist in residence it is also possible to teach a public workshop or perform in one of the Cultural Centre’s events. None of the above is mandatory and we will discuss this matter with every artist personally.

HOW TO GET HERE:

By car from Helsinki: Finnish national road 3 from Helsinki via Tampere to Vaasa takes you to Lapua. Use the postal code 62100 on your sat nav.

By train: there is a train station in Lapua and a more active one in Seinäjoki (25 km from Lapua). You can take a train to Lapua from all the major cities in Finland and from Helsinki-Vantaa airport. Train tickets can be purchased online. The pick up fee from Seinäjoki to Lapua is 20 €.

By bus: the bus connections to Lapua or Seinäjoki can be checked online.

AIRPORTS:

The nearest airport is Vaasa airport, it is about 80km from Lapua. The pick-up fee from Vaasa Airport to Lapua is 50 €.

Helsinki-Vantaa airport is the national airport.

CONTACT

artist.residency@lapua.fi

 

THINGS TO DO IN LAPUA

Cultural life in Lapua is rich and versatile. Cultural center Vanha Paukku, Simpsiö’s ski resort and the towns museums, galleries, ateliers, theatres, happenings, swimming hall and sport events keeps you vital. Wide field views, rivers and the hill of Simpsiö offers peace of nature for everyone.

Cultural Center Vanha Paukku is a year-round center for experience of diverse culture. Every week there is available broad setting of concerts, lectures, movies, theatre shows and exhibitions. The art museum of Lapua, Patruuna-gallery and Ostrobothnia’s photography center invites you in the proximity of art. In Vanha Paukku you can also stop to enjoy lunch in the Iso-Prässi restaurant or spend the evening in Mallaskuu, a local beer brewery restaurant.

Vanha Paukku artist residency program offers also bikes for the artist to use during the stay. By bike you can travel along the river side or ride to the hill of Simpsiö to hike. The artist residency also arranges workshops, happenings and performances.

Find more about things to do in Lapua: http://www.visitlapua.net/?lang=en

Flea markets in Lapua:

Sakura flea market: Härsiläntie 14. Open mon-fri 10-18, sat 10-15.

Helluntaiseurakunta flea market: Asemakatu 16. Open mon-fri 9-17, sat 10-14.

Torikirppis: Lassilantie 8. Open wed 10-17, thu-fri 10-15, sat 10-14.

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssi – Vanha Paukku Artist Residency

Tehtävänämme Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin toiminnassa on tarjota jokaiselle residenssiohjelmaan hyväksytylle taiteilijalle laadukas residenssikokemus ja mahdollisuus edistää taiteellista työskentelyä rauhallisissa puitteissa. Otamme vastaan taiteilijoita ympäri maailmaa kaikilta taiteen aloilta ja pyrimme tiiviinä yhteisönä tarjoamaan virikkeitä sekä motivaatiota taiteellisen työskentelyn ja henkisen hyvinvoinnin edistämisessä.

KEITÄ ME OLEMME

Kulttuurikeskus Vanha Paukku on taide- ja kulttuurikeskus Lapuan sydämessä. Me toivotamme tervetulleeksi taiteilijoita ympäri maailmaa residenssiohjelmaamme.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku on sekä historialtaan että ympäristöltään merkittävä kulttuurin ja yrittäjyyden kehto. Kulttuurikeskus sijaitsee Lapuanjoen varrella vanhassa tehdaskeskittymässä, johon se rakennettiin vuonna 1997. Alueella on useita gallerioita ja museoita, kaupunginkirjasto, putiikkeja ja toimistoja sekä myös ravintoloita, elokuvateatteri, musiikkiopisto, kansalaisopisto ja Lyijylankaosaston luova yhteisö. Kesän aikana myös jokilaiva kuljettaa asiakkaita tutustumaan Lapuan ympäristöön ja historiaan. Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin toiminta alkoi vuonna 2015 ja se on tiiviissä yhteiselossa Lyijylankaosaston luovan yhteisön toiminnan kanssa.

LAPUASTA

Lapua on 14 500 asukkaan kaupunki. Pienessä kaupungissamme on rauhallinen ilmapiiri ja meitä ympäröi kaunis luonto. Me tarjoamme kansainvälisille ja kotimaisille taiteilijoille työskentelyrauhaa sekä seesteistä kokemusta residenssiohjelmassamme. Meillä on tilaa ja aikaa luovuudelle.

FB: @lyijylankaosasto
Instagram: @lyijylankaosasto
Contact: artist.residency@lapua.fi