Lapuan museot tiedottaa
Lapuan patruunatehtaan ja Lapuanliikkeen museot ovat suljettu 3.10.2024 –31.1.2025
patruunatehtaan museon uuden perusnäyttelyn rakentamisen ajan.
Lapuan patruunatehtaan museon 18 vuotta vanha perusnäyttely on esillä viimeistä syksyä. Toista kertaa historiassa saamme patruunatehtaasta kertovan perusnäyttelyn. Vanhan näyttelyn purku ja uuden rakennustyöt vaativat näyttelytilan sulkua. Samassa tilassa sijaitseva Lapuanliikkeen museo joudutaan myös sulkemaan rakennustöiden ajaksi. Näyttelyt ovat avoinna 2.10.2024 saakka.
Patruunatehtaan museon näyttelyn purku alkaa 3.10., jolloin museon henkilökunta tyhjentää tilassa esillä olleet esineet vitriineistä. Osa esineistä lähtee konservoitavaksi. Painavia patruunan valmistuksessa käytettyjä koneita siirretään näyttelytilassa. Purun jälkeen uudet näyttelyrakenteet ja kalusteet kootaan paikoilleen. Näyttelyn rakentaminen on valmis, kun patruunatehtaan vihkimisestä tulee kuluneeksi sata vuotta.
Museo on toiminut vuodesta 2006 kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa autenttisessa
tehdasmiljöössä. Perusnäyttely saa uuden visuaalisen ilmeen, jonka suunnittelusta vastaa INNER Sisustusarkkitehdit Oy. Näyttelyarkkitehtuuri huomioi tehdasmiljöön erityispiirteet ja muodostaa tilaa kunnioittavan yhtenäisen kokonaisuuden. Museo tuo tehtaan tarinat 1920-luvulta nykypäivään uudistuneessa perusnäyttelyssä.
Pysyvässä perusnäyttelyssä kerromme tehtaan historiasta sadan vuoden aikana. Pääteemoja tulevat olemaan tehtaan historian käännekohdat, patruunateollisuuden kehittyminen Lapualla sekä työntekijöiden arkinen tehdastyö. Tuomme nykytekniikan avulla näyttelyyn syventävää tietoa tehtaan perustamisesta kansainvälistymiseen ja urheiluammunnan vaikutuksesta tuotekehittelyyn sekä havainnollistavan animaation patruunan valmistuksesta.
Näyttelyssä nostetaan esiin erityisesti työntekijöiden ääni. Entisten työntekijöiden muistitieto- ja nykydokumentointihaastattelut kertovat työskentelystä patruunatehtaalla. Museoviraston Innovatiivinen hanke on mahdollistanut yleisön osallistamisen ja kulttuuriperintötiedon keruun patruunan valmistuksessa käytettyjen Isojen koneiden tarina- ja konservointityöpajoissa. Aihepiiri on herättänyt laajasti kiinnostusta, joten keruutyö jatkuu tulevina vuosina näyttelyn avauduttua. Tulemme panostamaan opastuksiin ja työpajatoimintaan kaiken ikäisille.
Museot ovat kiinni 3.10.2024 alkaen tammikuun 2025 loppuun saakka. Museot avautuva yleisölle jälleen helmikuussa 2025.
Lapuan taidemuseo, Pyhälahden valokuvaamomuseo, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria ovat avoinna normaalisti.
Lapuan patruunatehtaan museon uutta näyttelyä tukevat:
Nammo Lapua Oy, Lapua-Ketjut Oy, Turvallisuuden tukisäätiö;
Maanpuolustuksen kannatussäätiö; Museovirasto, Innovatiiviset hankkeet
Osallistu konservointityöpajoihin
Osallistu patruunoiden valmistuksessa käytettyjen isojen koneiden puhdistukseen ja huoltoon syyskuussa 2024.
Tule oppimaan ja kokeilemaan konservointia ohjatussa työpajassa. Kaikki tarvikkeet ja työvälineet ovat työpajassa valmiina. Osallistuminen on ilmaista ja kaikki ovat tervetulleita.
Osallistu ohjattuihin työpajoihin
ti 3.9.2024 klo 17–19
ke 18.9.2024 klo 17–19
Kaikki kiinnostuneet mukaan!
Nähdään Kulttuuri- ja yrityskeskus Vanhassa Paukussa Lapuan patruunatehtaan museossa, 1. krs.
Museovirasto on myöntänyt innovatiiviset hankkeet -avustuksen Isojen koneiden tarina- ja konservointityöpajoihin.
Lisätietoja:
Lapuan kaupungin museoiden intendentti: Ritva Pulkkinen
Lapuan Patruunatehtaan museo
Lapuan Patruunatehtaan museo esittelee vuonna 1923 Lapualle perustetun patruunatehtaan historiaa ja siihen liittyviä ilmiöitä. Lapuan Patruunatehtaan Lapua-tuotemerkki tunnetaan ympäri maailman. Tehtaalla on ollut suuri merkitys suomalaiselle maanpuolustukselle ja ampumaharrastukselle, mutta se on myös keskeinen osa lähiympäristön yhteisöllisyyttä. Samalla se kertoo omalta osaltaan teollisen ajan historiasta.
Patruunatehtaan museon alkuperäinen kokoelma on muodostettu vuonna 1993, jolloin Lapuan kaupunki osti vanhan patruunatehtaan alueen kiinteistöineen ja sinne jääneine irtaimistoineen. Lisäksi kaupunki osti museokokoelmaa varten patruunatehtaan käytöstä poistettuja koneita ja muita laitteita. Muutettaessa tehdasaluetta kulttuurikeskukseksi varattiin päärakennukseen näyttelytila myös Patruunatehtaan museolle. Perusnäyttely avattiin yleisölle 5.3.2006.
Patruunatehtaan museon kokoelmassa on tehtaan alkuperäisiä koneita, työkaluja, tuotteita, valokuvia ja muuten sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti merkittävän tehtaan arkiseen elämänmenoon liittyvää aineistoa.
Lapuan Patruunatehtaan museon näyttely uudistuu – Lapuan patruunatehtaan 100-vuotinen tarina 1920-luvulta nykypäivään
Tammikuussa 2025 edelleen Lapualla toimivan patruunatehtaan käyttöön vihkimisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Museon nykyinen näyttely on rakennettu vuonna 2006 autenttiseen tehdasrakennukseen, jossa tehdas toimi lähes 70 vuotta.
Vanhan Paukun tehdassalissa sijaitsevan näyttelytilan rakenteet jäävät näkyviin myös näyttelyn uudessa visuaalisessa kokonaisilmeessä. Näyttelyarkkitehtuurin suunnittelutyö valmistuu keväällä. Ainutlaatuinen tila edustaa lapualaista patruunatehtaan teollisuushistoriaa. Näyttelytilaa rytmittävät näyttelyyn valitut isot 1920–1930-luvun koneet, joiden osallistaviin konservointi- ja puhdistustyöpajoihin kutsutaan yleisö mukaan.
Uudessa näyttelyripustuksessa patruunan valmistuksessa käytettyjen koneiden lisäksi nähdään mm. valokuvia ja liikkuvaa kuvaa, arkistoaineistoa, puolustus- ja siivilitarkoituksiin valmistettuja ammuksia, animoitu patruunan valmistusprosessi, tuotannossa olleita vetoketjuja ja pyörän polkimia, tuotteiden pakkauksia ja pakkauslaatikoita. Tehtaan ja työntekijöiden tarinoiden esittämisessä hyödynnetään uusia näyttelyteknisiä ratkaisuja.
Näyttelyn taustoittaminen on tarkoittanut laajan ja moninaisen lähdeaineiston läpikäymistä. Tutkimustyön tuloksena näyttelyn käsikirjoitus on kokonaan uudelleen kirjoitettu. Historioitsija FT Tuula Vuolle-Selkin tutkimuskäsikirjoitukseen pohjautuva näyttelyn käsikirjoitus tuo lapualaisen patruunatehtaan historian vaiheiden rinnalle kertomukset tehtaassa työskennelleiden arjen työstä.
Tehtaan työntekijöiden ääni nostetaan esiin uudessa näyttelyssä. Entisten työntekijöiden tarinat vertautuvat nykyisen Nammo Lapua Oy:n työntekijöiden haastatteluihin ja nykydokumentointiin. Millaista tehtaassa työskentely on ollut ja nykyisin on?
Monivaiheisen uudistustyön taustalla museon henkilökunta tekee yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden kanssa. Museon näyttelysuunnittelun toteuttamiseen tarvitaan visuaalisen ja graafisen ilmeen suunnittelua, teknistä suunnittelua, valo- ja äänisuunnittelua, digitaalisten näyttelysisältöjen esitystapojen suunnittelua, animointia, näyttelyrakenteiden ja -kalusteiden suunnittelua. Museo hakee näyttelyuudistuksen toteuttamiseen sponsoritukea ja avustuksia mm. Museovirastolta, Turvallisuuden tukisäätiöltä ja Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä.
Helposti saavutettava museo sijaitsee vanhassa patruunatehtaan miljöössä Lapuan ydinkeskustassa. Vanha Paukku tarjoaa kävijöilleen aikamatkan paikkakunnalle merkittävässä kulttuuriympäristössä.
Tule mukaan työpajoihin, joissa keräämme ja jaamme tietoa patruunan valmistuksessa käytetyistä koneista ja niiden konservoinnista.
Seuraa kevään aikana Lapuan Patruunatehtaan museon ilmoittelua!
Lapuanliikkeen museo
Lapuanliikkeestä kertova näyttely ”Viimeistä piirtoa myöten” esittelee kommunisminvastaisen liikehdinnän historiaa Suomessa. Lapuanliike oli kommunisminvastaisena kansanliikkeenä alkanut ilmiö, joka sai alkusysäyksensä Lapualla marraskuussa 1929 tapahtuneesta kommunistinuorten kokouksen hajottamisesta. Näyttely perustuu kuvavalikoimaan sekä alkuperäiseen esineistöön. Näyttelyn aikajakso kattaa vuodet 1929-1944, eli lapuanliikkeen ajan Isänmaallisen Kansanliikkeen (IKL) toiminnan lopettamiseen saakka. Esillä oleva aineisto on peräisin kaupungin hallinnoiman Lapuanliikkeen museon kokoelmasta.
Pyhälahden Valokuvaamomuseo
Pyhälahden Valokuvaamomuseo esittelee suomalaisen valokuvauksen ja valokuvan historiaa 1900-luvulla. Museon lähtökohtana on Lapualla vuosina 1900-1980 toimineen Pyhälahden Valokuvaamon valokuvakokoelmat ja esineistö. Yksittäisen valokuvaamon 80 vuotta jatkuneen historian kautta avautuu näkymä valokuvauksen historiaan, ja laajojen negatiivi- ja positiivikokoelmien välityksellä saadaan elävä vaikutelma lähialueen elämänmenosta 1900-luvulla.
Museon kokoelmat sisältävät noin 100 000 negatiivia ja valokuvaa. Mukana on runsaasti henkilö- ja ryhmäkuvia, mutta myös maisemakuvia, työkuvia ja otoksia tapahtumista. Museon hallussa on lisäksi runsaasti valokuvaamon esineitä, joista osa on esillä perusnäyttelyssä. Museon toiminnasta vastaa Lapuan kaupungin kulttuuri- ja museotoimi.
Lapuan kaupungin museoiden toimintaa tukevat museovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.
Yhteystiedot
Lapuan Patruunatehtaan museo
Lapuanliikkeen museo
Pyhälahden Valokuvaamomuseo
Ritva Pulkkinen, intendentti
p. 044 438 4580
Mikko Valo, amanuenssi
p. 044 438 4759
sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapua.fi
Avoinna:
ma-to 10-19
pe 10-17
la 11–15
(heinäkuussa myös su 11-15)
Katso täältä kulttuurikeskuksen poikkeusaukiolot
Vapaa pääsy.